Ik ben naar het Anne Frank Huis geweest op 3 november 2017. Het Anne Frank Huis is een monument ter gedachtenis aan Anne Frank(bekend geworden door het dagboek dat ze schreef, Het Achterhuis) en haar familie. Het huis staat in Amsterdam aan de Prinsengracht 263-267. 

 

Anne Frank wordt op 12 juni 1929 geboren in de Duitse stad Frankfurt am Main.

Door de opkomst van Hitler in Duitslang besluit Otto Frank om in 1933 te verhuizen naar Nederland om aan vervolging van de Nazi's te ontkomen. Als de oorlogsdreiging in Europa groeit, probeert Otto met zijn familie te emigreren naar Engeland of de Verenigde Staten, maar deze pogingen mislukken.

Het wordt steeds duidelijker dat de familie zal moeten onderduiken. De schuilplaats in het kantoorpand van Otto wordt daarom in gereedheid gebracht.In juli 1942 duikt de familie Frank onder in het achterhuis in het kantoorpand, samen met nog 6 anderen. De ingang naar het Achterhuis wordt verborgen door een boekenkast. Ruim twee jaar zitten ze in het Achterhuis.Zij worden geholpen door kantoormedewerkers. Niet alleen zorgen deze helpers voor eten, kleding en boeken(zoals bijv.tijdschrift Cinema voor Anne en Latijnse leerboeken voor Margot), ze vormen ook het contact met de buitenwereld voor de onderduikers.

Kort voor ze moet onderduiken krijgt Anne een dagboek voor haar verjaardag. Ze begint er meteen in en tijdens de onderduik schrijft Anne over de gebeurtenissen in het Achterhuis en over zichzelf. Anne schrijft ook korte verhalen en verzamelt citaten van andere schrijvers in haar ‘Mooie-Zinnen boek’. De onderduikers moeten overdag muisstil zijn, altijd de gordijnen dicht, de hele dag waren ze bang om ontdekt te worden...

Op 4 augustus 1944 worden de onderduikers gearresteerd. Iemand heeft ze verraden. Ze worden via doorgangskamp Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. In concentratiekamp Auschwitz komt Anne met haar moeder en zus in een barak. Later moeten Anne en Margot naar Bergen-Belsen. Daar sterft Anne in februari 1945. Ze is 15 jaar oud. Alleen Otto Frank overleeft de kampen, alle andere onderduikers uit het Achterhuis vinden de dood. Wie de verrader was, is nooit opgehelderd.

Het dagboek werd gered door een van de helpsters (Miep Gies) en na de oorlog aan Otto Frank gegeven.

Door de boekenkast te verschuiven kon ze het achterhuis in.

Maak jouw eigen website met JouwWeb